Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/dorgicse_info/Connections/dorgicse.php on line 9
Untitled Document Dörgicse - Turisztikai és Információs Honlap
 

Templomrom

Boldogasszony templomrom

A középkori egyházi építészet szép emléke az itt található XIII. századi alsódörgicsei templomrom, mely az érett román stílus jegyeit mutatja. Tornya ikerablakos és a hajó teljes szélességében helyezkedik el. Szentélye egyenes záródású.

A Gernye oldalában megmaradt ormfalával messzire látszóan magasodik a falu fölé.

Fotó

Kisdörgicsei templomrom

Árpádkori, román stílusú falusi kőtemplom. A XIII. század elejéről származik, Szent Miklós tiszteletére felszentelve. Mérete 10x6 m.  A felújítás során a téglacsík feletti rész lett újjáépítve. Déli homlokzatán 3 román kori lőrésablak lett kialakítva. Építészeti érdekessége a nyugati bejáratnál a 165 cm széles boltozati indítás. Az oltár fedőlapja is az eredeti helyére került.

Kisdörgicse mellett, a Kű-völgy végén csúcsíves nyílású, öreg kőhíd is látható.

Fotó

Felsődörgicsei templomrom

Szent Péter tiszteletére felszentelve. A román kori XI. században épült felsodörgicsei templomrom a legrégebbi építésű templom a faluban. Az északi templomrész római kori épület alapfalaira épült, sok követ használtak fel belőle az építés során. A honfoglalás után megtelepedett Bogát-Radvány nemzetség építette. A XIII. században szükségessé vált a templom bővítése. Ezt egyedülálló módon, 3 fal hozzáépítésével oldották meg. A régi templom falába ajtót törtek, a régi ajtót befalazták. Romjaiban is egyike a Balaton-környék legfontosabb középkori emlékeinek, szépen restaurálva.

Fotó

Balázshegyi Szent Balázs templomrom

Bár ez a templomrom Szentantalfához tartozik kissé hosszabb, de annál szebb túraútvonalon Dörgicse felől is megközelíthető.

A templom bejáratától csodálatos kilátás nyílik a Káli medencétől keletre fekvő szőlőhegyekre.

A XIII. századbeli Szent-Balázs hegyi romtemplomot 2001-2002-ben sikerült részlegesen helyreállítani. Szabadtéri szentmise- Balázs-áldás, minden év február első szombatján a Szent Balázs-hegyi templom-romnál.

Fotó

 

Templom

Alsódörgicsei római katolikus templom

1820 körül késői barokk stílusban épült templom. A torony alatt orgonakarzat XIX. század végi orgonával. Apszisában álló oltárán Szent Imre képet festettek. A keleti falon késő barokk szószék épült. A templom jellegzetessége népies stílusú szecessziós festése.
Közelében a Templom téren található Dörgicse világháborús emlékparkja.
Fotó

Alsódörgicsei evangélikus templom

Az alsódörgicsei evangélikus templom 1794-ben épült, késő barokk stílusban. Atemploban emléktábla őrzi Zsedényi István evangélikus lelkész emlékét, akit a vallásüldözések ideje alatt gályarabságra ítéltek, majd börtönbe vetettek.

Fotó

Felsődörgicsei evangélikus templom

A felsődörgicsei evangélikus templom a XVIII. század végén épült, barokk stílusban. Kelet-nyugati tájolású. Egyszerű teremtemplom, oszlopokon épült kétoldalú karzattal, valamint orgonakarzattal. Nyugati homlokzatán magasodik a kétemeletes barokk formájú tornya.

A templom közvetlen szomszédságában álla a felsődörgicsei templomrom. Múlt és jelen egészen speciális kompozíciója tárul így az idelátogatók elé.  

Fotó

Kisdörgicsei evangélikus templom

A kisdörgicsei evangélikus templom a XVII. század végén épült. A templom érdekessége, hogy szószékoltárán Munkácsy Mihály Krisztus a Pilátus előtt című munkájából másolt Krisztus kép látható. A templom külső megjelenése, falai és boltozatai igényesebb megjelenést mutatnak, a falu lakossága jobb módú, nemesi réteg volt.

 

Múzeum

 

Művészeti galéria, kiállítás

Ól Galéria

Egy 1868-ban épült, baromfi és disznóólból alakultam kiállítóteremmé, ahol "profi" és "amatőr" képzőművészeket fogadok, gyerekrajz versenyeket és más kulturális programokat rendezek. Egész nyáron nyitva vagyok, de nemcsak a művészeknek és a látogatóknak, hanem hűséges fecskelakóimnak is.
Fotó

Pajta Galéria

Pajta színpad

 

Természeti értékek

Kűvölgy

 

Érdekes helyek

Gernye hegyi pihenő Panoráma Szalonnázó

Az Alsódörgicsei Boldogasszony templomrom mellett található a Gernye hegyi pihenő. Ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Balatonra, a szemközti Balázs-hegyre, alsófalura és a Zánkáig futó szőlőkordonokra.

Ugyanitt tűzrakóhelyek is régóta várják a megpihenni vágyó vándorokat.

Templom tér

Emlékpark az I. világháború (1914-1918) és a II. világháború (1941-1945) hősi halottainak tiszteletére.

Felavatva: 1992.03.15-én.

Az emlékmű tervét Rekettyés László készítette. Kivitelezésben részt vettek Rekettyés László és Gyarmati István fafaragók, Sokhegyi Ervin és Fekete Lajos építők.

 

 

Fotó

Focipálya

Kőhíd

A Kőhíd, mely Kisdörgicse és Felsődörgicse között az út mentén található, a XVIII. században épült barokk stílusban. Érdekessége, hogy a helyi hagyományok szerint a híd már a középkorban is állt, egyesek szerint a római korban épült. Közelében kellemes park található, piknikezésre is alkalmas helyen. A közeli Kűvölgyben kellemes kirándulásokat lehet tenni.

Regős szobor

A Milleniumi emlékparkban található Nagy István szobrászművész alkotása.

Ötnegyedes méretű, törökülésbe helyezkedo férfi-alak, énekel. Énekét pengetős hangszerrel kíséri. Öltözéke keleties, régies, akár csak hangszere, hajviselete, valamint egyéb felszerelése, például a tarsolylemeze is. Ezekkel utal a magyarokkal, hunokkal, avarokkal való rokonságra, kapcsolatokra.

Fotó

Egykori tiszttartói lak

Az egykori tiszttartói lak Alsódörgicsén a Granárius mellett található.

Fotó

Alsódörgicse - Emlékpark